FM: Lai atmaksātu ieturētās pensijas, būs jāveic izdevumu samazinājumi citās sfērās
Autors: BNA, 21/12/2009 17:42

Finanšu ministrija izplatījusi paziņojumu medijiem, kurā sniegta informācija par tālākām darbībām sakarā ar Satversmes tiesas spriedumu par labu pensionāriem, kas paredz apmaksāt ieturētās pensijas.

Paziņojumā teikts: Gadījumā, ja Satversmes tiesas spriedums būtu par labu pensionāriem, tad LM jāveic detalizēti aprēķini par papildu nepieciešamo izdevumu apmēru, iesniedzot FM pieprasījumu par apropriācijas palielināšanu valsts speciālā budžeta izdevumu segšanai. Atbilstoši Likumam par budžetu un finanšu vadību Finanšu ministram ir tiesības palielināt gadskārtējā valsts budžeta likumā noteikto apropriāciju sociālās apdrošināšanas speciālā budžeta izdevumu segšanai, nekavējoties par to informējot Ministru kabinetu un Saeimu.

Runājot par papildus izdevumiem, ministrija norāda, ka citīs citas nozares: Tā kā Latvija ir uzņēmusies saistības nākamgad ievērot noteiktu valsts budžeta deficīta līmeni, un tajā šādi papildu izdevumi nav ierēķināti, lai ievērotu deficīta līmeni, būtu jāveic attiecīgi izdevumu samazinājumi citās sfērās.

Valsts kasē ir nodrošināta pietiekama likviditāte, lai finansētu valsts budžeta un citu finansiālu saistību izpildi.

Saskaņā ar operatīvajiem datiem valsts sociālās apdrošināšanas speciālā budžeta uzkrājums uz 2009.gada 8.decembri ir 741,9 milj.latu. Ņemot vērā pašreizējās tendences sociālajā budžetā, kad izdevumi pārsniedz ieņēmumus, šis uzkrājums tiek pakāpeniski lietots kārtējo valsts speciālājā budžetā paredzēto maksājumu izpildei, tas ir, kārtējo pensiju un pabalstu izmaksai.  Papildu izdevumi pensijām vēl vairāk padziļinās valsts speciālā budžeta izpildes negatīvās tendences, veicinot ātrāku uzkrājuma izlietošanu, teikts paziņojumā.