Kariņš: Eiropas Komisijai jāizstrādā vienots eiro ieviešanas plāns
Autors: Renāte Logina, 16/12/2009 13:55

Eiropas Komisijai jāpārskata eiro ieviešanas process un jāizstrādā skaidra eiro ieviešanas stratēģija un grafiks visām Eiropas Savienības (ES) Centrālās un Austrumeiropas dalībvalstīm, uzrunā Eiropas Parlamentā (EP) uzsvēra EP deputāts Krišjānis Kariņš.

Atveseļošanas stūrakmens un mēraukla ir jauna darba vietu radīšana. Lai tas notiktu, ir nepieciešamas investīcijas. Viens no galvenajiem investīciju kavēkļiem šajā ES reģionā ir neskaidrība par nacionālo valūtas kursu noturēšanos un eiro ieviešanu.

Šobrīd eiro ieviešana jaunajās dalībvalstīs līdzinās zirgu skriešanās sacīkstēm, katrai valstij cenšoties "izrauties", lai nonāktu eiro zonā. Šādos krīzes apstākļos kāda no dalībvalstīm var nodarīt ļaunumu sev, piemēram, strauji mazinot budžeta izdevumus un tādējādi palielinot bezdarbu virs līmeņa, ko tās tautsaimniecība var izturēt. Var arī notikt tā, ka viena dalībvalsts, iekļūstot eiro zonā, kaitē kaimiņvalstu tautsaimniecībām ārpus eiro zonas, pārvilinot investīcijas un palielinot bezdarba līmeni kaimiņu valstī, norāda Kariņš.

„Lai palīdzētu Centrālās un Austrumeiropas dalībvalstu ekonomikām atveseļoties, iespējami divi ceļi - dot zivis, vai dot makšķeri. EK nav jāmaina stabilitātes kritēriji, bet jāizstrādā kopīgs plāns un grafiks visam reģionam, lai Eiropā mēs varētu noteiktā un visiem zināmā kārtībā ieviest vienotu valūtu. Tā būtu makšķere, kas palīdzētu šī reģiona tautsaimniecībām atveseļoties, atverot durvis investīcijām un jaunu darbu vietu radīšanai,” uzskata Kariņš.