Latvijas iedzīvotāji, sasniedzot cienījamu vecumu, vēlās līdzināties Vairai Vīķei-Freibergai un Vitālijam Gavrilovam
Autors: Solvita Barkāne, 11/12/2009 11:36

SEB bankas veiktā aptauja atklāj interesantus faktus: 42% sieviešu par savu paraugu, sasniedzot cienījamu vecumu, izvēlas Vairu Vīķi-Freibergu, savukārt 22% vīriešu labprāt līdzinātos Vitālijam Gavrilovam.

Otro vietu respondentu topā ieņem Laima Vaikule (20%) un Raimonds Pauls (17%). Visbiežāk pieminēto Latvijas pazīstamo personu vidū bija arī Maija Tabaka (9%), Inese Galante (9%), Māra Zālīte (9%), kā arī Gunārs Ķirsons (14%). Respondenti piedāvāja arī savus variantus personām, kurām viņi vēlētos līdzināties, pārkāpjot 55 gadu slieksni: Margarita Stāraste, Olga Dreģe, Aina Poiša, Arhibīskaps Jānis Pujāts, Ēvalds Valters, Aleksejs Loskutovs, Mārtiņš Rītiņš.

Interesanta tendence iezīmējās, aptaujājot portāla draugiem.lv lietotājus: gados jaunām sievietēm no 20 līdz 29 gadiem Vaira Vīķe-Freiberga imponē vairāk kā vecākām aptaujas dalībniecēm, kuru atbildēs spilgtāk iezīmējās tāda personība kā Maija Tabaka (17-18%). Savukārt, vīriešiem, kas ir vecāki par 45 gadiem, viena no polārākajām atbildēm bija Uldis Dumpis (23%).

Aptaujas dalībniekiem bija savi favorīti arī pasaules pazīstamo cilvēku vidū: tā lielākā daļa sieviešu – 28% – minēja Sofiju Lorēnu kā paraugu savai tālākajai nākotnei. Topa otrajā vietā ierindojās Merila Strīpa (20%), kurai seko Hilarija Klintone un Karaliene Elizabete II (abām dāmām 15% īpatsvars). Pazīstamo vīriešu konkurencē vadībā izvirzījās Šons Konerijs (29%), Als Pačīno (13%) un Bils Klintons (10%). Aptaujātie izteica arī savas versijas, minot Māti Terēzi, Žaklīnu Kenediju, Allu Pugačovu, Vladimiru Putinu, Bilu Geitu, Stīvenu Sīgalu un Deniju de Vito.