Saturs atjaunots pirms ne vairāk kā 4 stundam
Šodien ir 2024. gada 27. aprīlis 18:23:41
» Septembrī mazumtirdzniecības apgrozījums samazinājās par 4,1%
Izvēlies kategoriju:
Rādīt informāciju: Ziņas Foto ziņas Preses relīzes Tirgus ziņas Intervijas
Septembrī mazumtirdzniecības apgrozījums samazinājās par 4,1%
Autors: , 27/10/2023 16:39

2023. gada septembrī, salīdzinot ar 2022. gada septembri, mazumtirdzniecības apgrozījums samazinājās par 4,1 %, liecina Centrālās statistikas pārvaldes (CSP) apkopotie kalendāri koriģētie dati salīdzināmajās cenās. Pārtikas preču mazumtirdzniecība samazinājās par 0,4 %. Nepārtikas preču mazumtirdzniecības apjoms, neieskaitot autodegvielas mazumtirdzniecību, samazinājās par 7,2 %, autodegvielas – samazinājās par 2,8 %.

Salīdzinot ar 2022. gada septembri, būtiskākais apgrozījuma kāpums bija farmaceitisko un medicīnisko preču mazumtirdzniecībā (par 2,9 %). Apgrozījuma kritums bija nespecializētajos veikalos, kur pārsvarā pārdod nepārtikas preces – par 37,4 % (apgrozījuma kritumu būtiski ietekmējusi atsevišķu uzņēmumu saimnieciskās pamatdarbības veida maiņa), metālizstrādājumu, instrumentu, būvmateriālu un santehnikas mazumtirdzniecībā (par 9,3 %) un mazumtirdzniecībā pa pastu vai interneta veikalos (par 7,7 %).

Mazumtirdzniecības uzņēmumu kopējais apgrozījums faktiskajās cenās, neņemot vērā kalendāra dienu ietekmi, samazinājās par 1,7 %.

2023. gada septembrī, salīdzinot ar augustu, pēc sezonāli koriģētiem datiem salīdzināmajās cenās mazumtirdzniecības uzņēmumu apgrozījums samazinājās par 0,1 %. Pārtikas preču mazumtirdzniecība pieauga par 1,8 %. Nepārtikas preču mazumtirdzniecības apjoms, neieskaitot autodegvielas mazumtirdzniecību, samazinājās par 1,5 %, autodegvielas mazumtirdzniecība samazinājās par 0,2 %.

Salīdzinot ar iepriekšējo mēnesi, būtiskākais apgrozījuma pieaugums bija kultūras preču un atpūtai paredzēto preču mazumtirdzniecībā (par 10,4 %) un mājsaimniecības elektroierīču mazumtirdzniecībā (par 4,6 %). Vislielākais apgrozījuma kritums bija apģērbu, apavu un ādas izstrādājumu mazumtirdzniecībā (par 7,2 %), kosmētikas un tualetes piederumu mazumtirdzniecībā (par 2,6 %) un mazumtirdzniecībā stendos un tirgos (par 2,3 %).

2023. gada septembrī, salīdzinot ar augustu, mazumtirdzniecības uzņēmumu kopējais apgrozījums faktiskajās cenās, neņemot vērā sezonalitāti, samazinājās par 6,2 %.
KOMENTĀRI
Jūs varat pievienot savu komentāru ziņai, kas tiks nosūtīts portāla redaktoram. Ja tas saturēs aktuālu un redakcijai saistošu informāciju, ziņa tiks papildināta ar Jūsu iesūtīto komentāru un Jūs vai Jūsu norādītā persona tiksiet norādīti kā ziņas papildinājuma pirmavoti.


Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Vēlos saņemt citus jaunākos komentārus par šo rakstu, savā e-pastā!
Tava ziņa:
Uz augšu