Saturs atjaunots pirms ne vairāk kā 4 stundam
Šodien ir 2024. gada 25. aprīlis 21:49:25
» Viedpulksteņi – no fitnesa funkcijām līdz modernākajām veselības tehnoloģijām
Izvēlies kategoriju:
Rādīt informāciju: Ziņas Foto ziņas Preses relīzes Tirgus ziņas Intervijas
Viedpulksteņi – no fitnesa funkcijām līdz modernākajām veselības tehnoloģijām
Autors: BNA LATVIA, 23/03/2021 13:40

Viedpulksteņi ir kļuvuši par  mūsu veselības un dzīvesstila partneriem. Tagad ar to palīdzību ērti varam sekot līdzi ne tikai savām fiziskajām aktivitātēm, bet arī veselības stāvoklim. Jaunākajos viedpulksteņos pieejamas modernākās tehnoloģijas, kas ļauj ātri un ērti ikvienam iegūt pamatinformāciju par savu veselības stāvokli. Paredzams, ka nākotnē lielāko daļu informācijas par savu veselību iegūsim ar dažādu viedierīču palīdzību. Šobrīd jau esošajām viedpulksteņu fitnesa funkcijām pievienojas gan asinsspiediena mērīšanas funkcija, gan sirds ritma monitorings. 

Insults ir viens no izplatītākajiem nāves cēloņiem Latvijā. No tā ik gadu mirst vairāk nekā 2000 cilvēku1. Viens no insulta riska faktoriem ir arī paaugstināts asinsspiediens. Ja iedzīvotāji savlaicīgi pievērstu uzmanību riska faktoriem un tos kontrolētu, 80 % insulta gadījumus būtu iespēja novērst2. 

“Asinsspiediena mērīšanas un elektrokardiogrammas funkciju pamatdoma ir palīdzēt viedpulksteņu lietotājiem daudz rūpīgāk sekot līdzi savai veselībai. Regulāra sava veselības stāvokļa uzraudzīšana, izmantojot jaunākās tehnoloģiju iespējas, problēmu gadījumā ļaus savlaicīgi konstatēt izmaiņas, kurām būtu jāpievērš pastiprināta uzmanība. Tādējādi nepieciešamības gadījumā agrīni būs iespējams veikt atbilstošas izmaiņas savā dzīvesveidā. Ar viedpulksteni iegūtie dati, savukārt, sniegs ārstiem papildu informāciju, kas noderēs ārstniecības procesā vai kalpos par pamatu rekomendācijām attiecībā uz dzīvesveida maiņu,” uzsver Ģirts Mandrovickis, ORTO Klīnikas sporta ārsts. 

Mūsdienās paaugstināts asinsspiediens sastopams arvien jaunākiem cilvēkiem. Bieži vien sākotnēji nav novērojami nekādi simptomi, tādēļ hipertensiju mēdz dēvēt arī par ‘’kluso slepkavu’’. Viens no veidiem, kā cīnīties ar šo globālo veselības problēmu, ir regulārs asinsspiediena monitorings.
Optimāls asinsspiediens miera apstākļos ir 120/80 mm Hg. Lai asinsspiediena mērīšana kļūtu par rutīnu, procesam jābūt vienkāršam un ērtam. Šobrīd tehnoloģijas attīstījušās tik tālu, ka asinsspiedienu var izmērīt ne tikai ar tradicionālajiem asinsspiediena mērītājiem, bet arī ar viedpulksteni. Piemēram, Samsung Galaxy Watch3. Pirms asinsspiediena mērīšanas ar viedpulksteni, jāizvairās no kofeīna saturošiem produktiem, fiziskām aktivitātēm, stresa, alkohola lietošanas u.tml.

Elektrokardiogrammā (EKG) tiek attēlota sirds elektriskā aktivitāte. Ar tās palīdzību iespējams diagnosticēt dažādas sirds strukturālas un funkcionālas (vadīšanas, ritma, frekvences) izmaiņas. Viens no biežāk sastopamajiem sirds ritma traucējumiem ir ātriju fibrilācija (AFib) jeb mirdzaritmija. Ātriju fibrilācija ir saistīta ar paaugstinātu insulta, trombembolijas, miokarda infarkta, sirds mazspējas un demences risku. Īpaši svarīgs EKG izmeklējums ir fiziski aktīviem cilvēkiem, kuri sportojot mēdz sasniegt maksimālu slodzes intensitāti. 

Veicot elektrokardiogrammas monitoringu ar viedpulksteni, lietotājs saņems elektronisku un grafisku attēlu ar sirds diagrammas datiem. Diagrammas dati informēs par sinusa ritmu (normāls sirds ritms) vai ātriju fibrilāciju (AFib) jeb stāvokli, kad sirds sitas neregulārā ritmā. Citi sirdsdarbības funkcionālie un strukturālie stāvokļi ar viedpulksteni pagaidām netiek analizēti. Ja informācija pēc atkārtotu mērījumu veikšanas paliek nemainīga – Afib ritms vai tiek reģistrēts nepārliecinošs mērījums (inconclusive, programmas algoritms neatpazīst parametrus), rekomendējams vērsties pie ārsta uz konsultāciju. 

Aktīva viedpulksteņu izmantošana var kļūt par labu pamudinājumu, lai ikdienā ieviestu ne tikai vairāk fizisko aktivitāšu, bet rūpīgi sekotu līdzi veselības stāvoklim. Turklāt rūpes par sevi sniegs rezultātus ilgtermiņā. Tas ļaus dzīvot pilnvērtīgu un kvalitatīvu dzīvi, pagarinot arī veselīgi nodzīvotos dzīves gadus.

KOMENTĀRI
Jūs varat pievienot savu komentāru ziņai, kas tiks nosūtīts portāla redaktoram. Ja tas saturēs aktuālu un redakcijai saistošu informāciju, ziņa tiks papildināta ar Jūsu iesūtīto komentāru un Jūs vai Jūsu norādītā persona tiksiet norādīti kā ziņas papildinājuma pirmavoti.


Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Vēlos saņemt citus jaunākos komentārus par šo rakstu, savā e-pastā!
Tava ziņa:
Uz augšu