Saturs atjaunots pirms ne vairāk kā 4 stundam
Šodien ir 2024. gada 19. aprīlis 05:06:29
» Valsts atbalsts arī miljonus pelnošajiem
Izvēlies kategoriju:
Rādīt informāciju: Ziņas Foto ziņas Preses relīzes Tirgus ziņas Intervijas
Valsts atbalsts arī miljonus pelnošajiem
Autors: BNA LATVIA, 02/04/2020 13:35

Valsts ieņēmumu dienests līdz vakardienai dīkstāves pabalstus bija izmaksājis 329 uzņēmumiem – gan maziem krīzes skartiem komersantiem, gan arī miljonus pelnošiem.

Pirmie dīkstāves pabalstus saņēma 26 uzņēmumi jau 27. martā, pirmdien - 60 uzņēmumu, otrdien 116 komersantu, bet vakar jau 127 uzņēmumi. Līdz vakardienai šajos pabalstos 1372 darba ņēmējiem bija izmaksāti 351 137 eiro, kas nozīmē, ka vidējā pabalsta summa bijusi aptuveni 260 eiro - tālu no maksimāli iespējamā 700 eiro pabalsta. Starp pabalsta saņēmējiem ir vairākas tūrisma kompānijas, piemēram, Tūrisma aģentūra Kolumbs, Ozolciems tūre, Laimtūre, Astra tūre, Alida tūrs T.A., Aza tours Vanilla travel, Avanti ceļojumi, Cruiselines travel agency, De luxe magic travel, Turekspert, Tūrisma aģentūra Lagūna utt.; vairākas viesnīcas - viesnīca Dzintarjūra, Islande hotel, Man-Tess hotel, Zeit hotel, Gulbenes viesnīca utt; ēdinātāji - SIA Kuršu krogs, Sirmais putns.

Uz dīkstāves pabalstu pieteicās un to jau saņēma arī SIA Biļešu paradīze, Arēna Rīga, Skudras metropole, Četri balti krekli, Miķeļbāka, Lūzumpunkts, Karostas cietums, Cīruļkalns-atpūtas bāze, Modes muzejs, Baltic taxi lidosta, Vindeles šūšanas centrs, Talsu kristīgā skola un citi - tātad uzņēmumi no visdažādākajām jomām. Daļa no šiem uzņēmumiem ir nelieli, daļa - itin turīgi un vismaz viens - miljonus pelnošs. Piemēram, dīkstāves pabalstu saņēmusī SIA Arēna Rīga, saskaņā ar Lursoft datiem, 2018. gadā strādāja ar piecu miljonu eiro apgrozījumu, nopelnot 1,7 miljonus eiro.

Lai saņemtu šo pabalstu, uzņēmumam ir jāatbilst vairākiem kritērijiem, piemēram, ir jābūt ieņēmumu samazinājumam vismaz 20 procentu apmērā un tieši Covid-19 izraisītās krīzes dēļ, uzņēmumam nedrīkst būt nodokļu parādu vai pasludināta maksātnespēja utt. Ja kaut viens no kritērijiem netiek izpildīts, pabalsts tiek liegts. Uz dīkstāves pabalstu pieteicās arī Hotel Roma - uzņēmums, kas viens no pirmajiem un retajiem bija gatavs uzņemt no ārzemēm atbraukušos, kuriem bija vajadzīga pašizolācija vai noteikta karantīna, vajadzības gadījumā samazinot maksu par pakalpojumu. nra.lv jau vēstīja, ka uzņēmumam šis pabalsts atteikts. Viesnīcas Hotel Roma vadītāja Linda Mūrniece atklāja, ka pabalsts atteikts nodokļu parāda dēļ. «Viesnīcu biznesam ir sezonāls raksturs, un katru gadu martā viesnīcai ir parāds. Jo janvārī un februārī viesi nebrauc, nauda kontā neienāk un mēs noēdam vasarā sapelnīto. Es uz ziemas sezonu nekad saviem darbiniekiem nesamazināju algu un neatlaidu viņus, lai cik grūti būtu. Jo vienmēr zināju, ka martā parādīsies viesi un mēs sāksim kārpīties ārā no bedres... Tā sešus gadus. Šis būtu septītais... Katru gadu valstij esam nomaksājuši nodokļos simtiem tūkstošu eiro, pagājušajā gadā nomaksātais darba devēja nodoklis vien bija 354 000 eiro. Hotel Roma darbiniekiem vidējā alga uz rokas ir 750 eiro, kas pierāda to, ka arī nodokļus esam maksājuši par visu algu. Ja to nebūtu darījuši, tad šobrīd kontā būtu nauda, par ko izdzīvot šo laiku. Būtu valstij nozaguši naudu, tagad saņemtu gan pabalstu, gan iztiktu, jo nauda būtu palikusi uzņēmuma kontā, ne valsts. Jo tie, kas optimizē nodokļus, valstij nepaliek neko parādā,» skumji secina L. Mūrniece.


KOMENTĀRI
Jūs varat pievienot savu komentāru ziņai, kas tiks nosūtīts portāla redaktoram. Ja tas saturēs aktuālu un redakcijai saistošu informāciju, ziņa tiks papildināta ar Jūsu iesūtīto komentāru un Jūs vai Jūsu norādītā persona tiksiet norādīti kā ziņas papildinājuma pirmavoti.


Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Vēlos saņemt citus jaunākos komentārus par šo rakstu, savā e-pastā!
Tava ziņa:
Uz augšu