Saturs atjaunots pirms ne vairāk kā 4 stundam
Šodien ir 2024. gada 16. aprīlis 21:03:10
» Rīgas dvīņu torņi ierauti korupcijas pārmetumos
Izvēlies kategoriju:
Rādīt informāciju: Ziņas Foto ziņas Preses relīzes Tirgus ziņas Intervijas
Rīgas dvīņu torņi ierauti korupcijas pārmetumos
Autors: BNA LATVIA, 07/11/2019 16:07

Augstākā ēka Latvijā – Z-torņi (Z-Towers) beidzot ir uzbūvēta, bet atkal nedienas – pret tās pieņemšanu ekspluatācijā iebilst Rīgas būvvaldes vadītājs Inguss Vircavs. Rezultātā attiecības starp viņu un Rīgas domes priekšsēdētāju Oļegu Burovu izlīdušas vispārējai apskatei kā līdz šim slēpta āža kāja, savukārt šī projekta attīstītājs AS Tower Construction Management vērsies Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojā un Valsts policijā par iespējamu korupciju.

Daļa Rīgas domes deputātu vakar izteicās, ka nepieciešams iesaistīt arī Būvniecības valsts kontroles biroju (BVKB), lai novērstu aizdomas par personīga konflikta ietekmi uz turpmākajiem lēmumiem attiecībā uz Z-torņiem.

Emocionāls uzbrukums būvvaldes vadītājam

Vakar Rīgas domes Pilsētas attīstības komitejas deputātiem bija iespēja kaunināt un nosodīt O. Burovu par izdarīto spiedienu uz I. Vircavu, lai viņa vadītā būvvalde pieņemtu ekspluatācijā Pārdaugavā uzbūvēto daudzstāvu kompleksu Z-torņi. Iepriekš Rīgas domes deputātiem adresētajā dienesta ziņojumā I. Vircavs sūkstījās, ka Rīgas mērs būvvaldes amatpersonām pārmetis viedokļu maiņu, kā arī bijis emocionāli uzbrūkošs. I. Vircavs uzskata, ka mērs izdarījis spiedienu uz neatkarīgu institūciju, lai Z-torņus pieņemtu ekspluatācijā, un tas ir nepieļaujami.

Prasa novērst nepilnības

Dienesta ziņojumā I. Vircavs uzskaita nepilnības, kuru dēļ objektu nevar pieņemt ekspluatācijā. Piemēram, neesot skaidrs, vai ir novērsta ūdens iekļūšana ēkas pazemes stāvos, trūkst dokumentācijas, ēkas nesošās būvkonstrukcijas nav vērtētas pilnībā (ekspertīze veikta 28 atsegtajiem nesošo konstrukciju elementiem, bet būvvaldes rīcībā nav informācijas par to, kādā kvalitātē ir 83 nesošo konstrukciju elementi). Viņš arī izsaka neizpratni par to, ka SIA Rīgas ūdens un pašvaldības Satiksmes departaments neiebilst pret Z-torņu pieņemšanu ekspluatācijā. Un vēl. I. Vircavs norāda, ka kanalizācija nefunkcionēs, ja ēku kompleksu sāks ekspluatēt, jo kanalizācijas pievads izbūvēts ar pretkritumu. Lai to pārbūvētu, Daugavgrīvas iela būtu jāuzšķērž, kas nozīmētu divu līdz trīs mēnešu ilgu satiksmes haosu uz šīs ielas, ko I. Vircavs negribot pieļaut. Viņaprāt,Z-torņiem būtu nepieciešama visaptveroša nesošo konstrukciju ekspertīze, jo 13 gadus ilgušajā būvniecības procesā 15 reizes ir mainījušies būvniecības dalībnieki un daudzu nesošo konstrukciju dokumentācija ir pazudusi.

Vakar Pilsētas attīstības komitejas sēdē I. Vircavs gan piebildis: ja attīstītājs novērsīs konstatētās problēmas, iesniegs nepieciešamos projektus un veiks pārbūves darbus kanalizācijas sistēmai un lietusūdeņu kolektoram, tad arī ēku varēs pieņemt ekspluatācijā.

Pilnmēness ietekme būvvaldē?

O. Burovs ir izplatījis savu skaidrojumu: «Apstiprinu, ka esmu ticies ar projekta Z-Towers attīstītājiem, kuri vērsās pie manis ar informāciju par to, ar kādām problēmām uzņēmēji sastopas, lai nodotu ekspluatācijā ēku. Dzirdētais man liek uzdot vairākus jautājumus par situāciju un Rīgas pilsētas būvvaldes darbu. Runājot par Rīgas būvvaldes darbu, diemžēl jāsecina, ka pēdējās dienās tajā norisinās ne visai izskaidrojami notikumi. Būvvaldes vadītājs vienu dienu uzraksta darba uzteikumu, otrā dienā to jau atsauc, bet trešajā dienā uzsāk neplānotu iestādes reorganizāciju. Šie procesi, kopsakarā ar ārvalstu investoru paustajām bažām, ir visai nopietns signāls. Paļaujos uz tiesībsargājošo institūciju profesionālo darbu, no savas puses varu apliecināt, ka nepieciešamības gadījumā esmu gatavs tikties ar konkrētā projekta un arī citu projektu ārvalstu investoriem, kuriem rodas jebkādas problēmas sakarā ar projektu realizāciju Rīgā.»

Pieļauj, ka kāds apzināti bremzē

Savukārt AS Tower Construction Management komercdirektors Andžejs Neguliners aģentūrai LETA, komentējot minēto jautājumu, apstiprināja celtnes atbilstību Latvijas būvnormatīviem, kā arī paziņoja par vēršanos Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojā un Valsts policijā par iespējamu korupciju. Tas ir nopietns pārmetums, ja vien to varēs pierādīt. Oficiālā vēstulē Z-torņu projekta attīstītājs pieļauj varbūtību, ka kāda amatpersona vai to kopums, pārkāpjot savas pilnvaras, apzināti kavē ēkas nodošanu ekspluatācijā. Un brīdina, ka uzņēmums darīs visu iespējamo, lai aizsargātu nodokļu maksātāju un starptautisko investoru likumiskās tiesības un intereses.

Rūpes par drošību vai tomēr politika?

Pēdējo dienu notikumi ar Z-torņiem un vakardienas Pilsētas attīstības komitejas sēdes pēcgarša ļauj uzdot divus jautājumus. Pirmais: vai tas ir tikai strīds starp diviem pašvaldības darbiniekiem? Otrais: vai O. Burovs, tēlaini runājot, kritīs no Z-torņa, jo, izmantojot šo I. Vircava iniciēto ieganstu, Rīgas pašvaldības vārais politiski sastiķētais deķis atkal tiek raustīts, cerot gāzt esošo domes priekšsēdētāju un pārdalīt varu.

KOMENTĀRI
Jūs varat pievienot savu komentāru ziņai, kas tiks nosūtīts portāla redaktoram. Ja tas saturēs aktuālu un redakcijai saistošu informāciju, ziņa tiks papildināta ar Jūsu iesūtīto komentāru un Jūs vai Jūsu norādītā persona tiksiet norādīti kā ziņas papildinājuma pirmavoti.


Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Vēlos saņemt citus jaunākos komentārus par šo rakstu, savā e-pastā!
Tava ziņa:
Uz augšu