Saturs atjaunots pirms ne vairāk kā 4 stundam
Šodien ir 2024. gada 20. aprīlis 00:33:03
» Baiba Broka: Rīga nav valsts valstī
Izvēlies kategoriju:
Rādīt informāciju: Ziņas Foto ziņas Preses relīzes Tirgus ziņas Intervijas
Baiba Broka: Rīga nav valsts valstī
Autors: BNA LATVIA, 27/04/2017 09:50

Intervija ar Baibu Broku (Nacionālā apvienība) – par pieteikumu uz Rīgas atslēgām un par attiecībām ar Rīgas domes esošo koalīciju, par pielaidi valsts noslēpumam un par kopēja labējo partiju saraksta veidošanu, par paveikto un nepaspēto.

- Nacionālā apvienība ir gatava ne tikai atkārtot iepriekšējo pašvaldību vēlēšanu labos rezultātus, bet arī tos pārspēt. Kādi būs jūsu uzdevumi Rīgā šajās vēlēšanās? 

- Pirms četriem gadiem mēs gājām uz Rīgas domi ar cīņu par pilsētas atslēgām. Sanāca pat mazliet labāk, nekā bijām plānojuši: ieguvām divpadsmit vietu domē. No labējām partijām nostartējām vislabāk, un veiksmes stāsta pamatā bija pārliecināta, vienota komanda, iezīmētas lietas, par kurām Rīgā jācīnās, kā arī lietas, kas rīdziniekiem ir absolūti nepieņemamas. Mēs šos četrus gadus ļoti nopietni strādājām, mēs bijām pārstāvēti visās domes komitejās, mēs bijām kompetenti visās jomās - izglītībā, sociālajos jautājumos, transporta jautājumos, attīstības un īpašuma jautājumos. Protams, mēs šodien nevaram apgalvot, ka viss Rīgas domē ir nepareizi, ir virkne jautājumu, kas iet uz priekšu pa pareizajām sliedēm. Ir pieņemti tiešām labi lēmumi, piemēram, brīvpusdienas bērniem - ne tikai Rīgas domes apmaksātās skolās līdz 9. klasei, bet arī Kultūras ministrijas pakļautībā esošajās mākslas un mūzikas skolās, kurās mācās tie paši rīdzinieku bērni. Šodien mēs esam apbruņojušies ar konkrētu un konstruktīvu kritiku par to, kas ir pieļaujams un kas - nav. Ir jāsaprot arī tas, ka Rīga - tie nav tikai saimnieciski jautājumi, Rīgā tiek risināti arī politiski jautājumi. Rīga ir Latvijas galvaspilsēta, un ir pilnīgi nepieļaujami, ka Rīga savā attīstībā realizē atšķirīgu politisko redzējumu, kas ir pilnīgi pretējs valsts redzējumam.

- Nosauksiet piemērus? 

- Kaut vai tā pati pārspīlētā sadarbība ar Krieviju. Rīgas domes vadības vizītes notiek gandrīz tikai un vienīgi Krievijā - Maskavā, Sanktpēterburgā un citur. Tas tiek veicināts it kā zem lozunga «kultūras sadarbība». Tajā pašā laikā ar Rietumiem proporcionāli nav šādu sakaru. Daudzās intervijās Rīgas domes vadītājs Nils Ušakovs izvēlas nihilistiski kariķēt Latvijas valdību, Latvijas politiku un likumus, mūsu valsts valodu. Manuprāt, personiskais viedoklis var būt dažāds, bet oficiāli domes vadītājs pārstāv Latvijas valsts galvaspilsētu. Jābūt taču kaut kādai cieņai! Atceros, Latvijas valdība bija skaidri nodefinējusi attieksmi pret Abhāzijas jautājumu - politiski mēs neatzīstam šīs teritorijas pakļaušanu Krievijai, savukārt Rīgas domes vadītājs izteicies, ka Abhāzija pieder Krievijai. Mēs pat lūdzām Ārlietu ministrijai skaidrojumu: vai tāds izteikums atbilst Latvijas valsts oficiālajai nostājai? Rīgas politikai jābūt vienotai ar valsts politiku, tā nav valsts valstī! 

- Kā uz šiem jautājumiem skatās vēlētāji? Viņi Rīgas domi redz kā saimniecisku vai politisku jautājumu risinātāju? 

- Vēlētāji ir dažādi. Ir tādi, kas ir ļoti prasīgi, tādi, kas vērtē, analizē un salīdzina. Šādi vēlētāji ir gatavi pieciest to, ka par tramvaja biļeti tomēr nāksies maksāt. Viņiem šķiet svarīgāk tas, lai Rīgas dome respektē latviešu valodu un kultūru. Bet ir arī tāda latviešu elektorāta daļa, kas par sabiedriskā transporta biļeti, kas tiek piešķirta par velti, ir gatava nodot savus principus. Tad jau tie nav nekādi principi. Mēs, Nacionālā apvienība, runājam par šīm lietām - par materiālo un morālo aspektu. Kad es saņemu paziņojumu par NĪN, uz brīdi palieku bez valodas: es nesaprotu, kāpēc man jāmaksā tik milzīgs NĪN? Manā ielā sniegu netīra, apmales neremontē un stāvvietas nebūvē. Vislielākais nodoklis ar vismazākajām ērtībām... Partija Saskaņa šobrīd sola savā programmā palīdzību tiem, kas daudzdzīvokļu mājās vēlas veidot kooperatīvus, bet pēc tam tos, kas vēlēsies remontēt šīs mājas, līdzfinansēs 50% apmērā. Kāpēc privātmāju remontam netiek piedāvāta šāda iespēja? Ar ko privātmāju īpašnieki ir sliktāki par daudzstāvu māju dzīvokļu īpašniekiem? Tas ir diskriminējošs atbalsts vienai iedzīvotāju grupai. Tajā pašā laikā saņemam ļoti daudz iedzīvotāju sūdzību: cilvēkiem tiek nosūtīti rēķini ar kaut kādām mistiskām pozīcijām. Vienā mēnesī ir jānomaksā, piemēram, visas mājas ūdens zudumi, nākamajā - visas mājas siltuma zudumi. Iedzīvotāji saka: bet, lūk, skaitītāji, meklējiet zudumus! Rezultātā visai mājai atslēdz ūdens padevi un ziemas laikā atved pie mājas ūdens cisternu: kamēr spītēsieties, tikmēr ņemiet ūdeni no cisternas! Drausmīga attieksme. Rīgas domes kapitālsabiedrības uz iedzīvotājiem neskatās kā uz klientiem, tām empātijas nav nekādas.

KOMENTĀRI
Jūs varat pievienot savu komentāru ziņai, kas tiks nosūtīts portāla redaktoram. Ja tas saturēs aktuālu un redakcijai saistošu informāciju, ziņa tiks papildināta ar Jūsu iesūtīto komentāru un Jūs vai Jūsu norādītā persona tiksiet norādīti kā ziņas papildinājuma pirmavoti.


Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Vēlos saņemt citus jaunākos komentārus par šo rakstu, savā e-pastā!
Tava ziņa:
Uz augšu