Saturs atjaunots pirms ne vairāk kā 15 minūtēm
Šodien ir 2024. gada 27. aprīlis 12:43:31
Sociālpolitika » Nolemts nepalielināt sodu par ekspluatācijā nenodotu ēku lietošanu
Izvēlies kategoriju:
Rādīt informāciju: Ziņas Foto ziņas Preses relīzes Tirgus ziņas Intervijas
Nolemts nepalielināt sodu par ekspluatācijā nenodotu ēku lietošanu
Autors: Solvita Barkāne, 03/08/2010 15:50

Ministru kabinets šodien, 3.augustā, lēma apturēt grozījumu Latvijas Administratīvo pārkāpumu kodeksā tālāko virzīšanu un nepalielināt sodu par ekspluatācijā nenodotu ēku lietošanu.

Kā jau iepriekš ziņots, saskaņā ar grozījumiem likumā „Par nekustamā īpašuma nodokli”, 2009.gada 12.novembrī starpinstitūciju saskaņošanai tika nodots likumprojekts grozījumi Latvijas Administratīvo pārkāpumu kodeksā (APK), kas paredzēja palielināt naudas soda maksimālo robežu par būves izmantošanu pirms tās nodošanas ekspluatācijā. Tika prognozēts, ka likumprojekts atturēs indivīdus no administratīvi sodāmo darbību izdarīšanas, veicinās būvju nodošanu ekspluatācijā un sekmēs nekustamā īpašuma nodokļa nomaksu par dzīvojamām mājām, dzīvokļu īpašumiem, daudzdzīvokļu dzīvojamām mājām un inženiertehniskām būvēm.

Izskatot likumprojektu „Par nekustamā īpašuma nodokli” Saeimā, tika ietverta norma, kura nosaka, ka ar  nekustamā īpašuma nodokli apliek arī  kadastra reģistrā reģistrētas, bet ekspluatācijā nenodotas ēkas, un inženierbūves.
 
Līdz ar to, grozījumi Latvijas Administratīvo pārkāpumu kodeksā zaudēja savu aktualitāti,  jo ar nekustamā īpašuma nodokli tiek apliktas ne tikai ekspluatācijā nodotas ēkas, bet arī tādas, kuras ir reģistrētas kadastra reģistrā.

To, ka šāda soda palielināšana neveicinās sākotnēji izvirzītā mērķa sasniegšanu, apstiprināja arī Ekonomikas ministrijas veiktā aptauja 30 būvvaldēs no dažādiem Latvijas reģioniem, kā arī Iekšlietu ministrijas Informācijas centra statistikas datu pārskats par piemērotajiem soda veidiem un apjomu, kas tiek piemērots vai nu minimālā apmērā, vai netiek piemērots nemaz.

Ņemot vērā visu iepriekšminēto, nolemts apturēt APK likumprojekta tālāku virzību.

KOMENTĀRI
Jūs varat pievienot savu komentāru ziņai, kas tiks nosūtīts portāla redaktoram. Ja tas saturēs aktuālu un redakcijai saistošu informāciju, ziņa tiks papildināta ar Jūsu iesūtīto komentāru un Jūs vai Jūsu norādītā persona tiksiet norādīti kā ziņas papildinājuma pirmavoti.


Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Vēlos saņemt citus jaunākos komentārus par šo rakstu, savā e-pastā!
Tava ziņa:
Uz augšu