Saturs atjaunots pirms ne vairāk kā 4 stundam
Šodien ir 2024. gada 19. aprīlis 06:32:15
Makroekonomika » ARTA: ir iespēja ieņemt papildus 9.4 miljonus latu 2011.gada budžetā
Izvēlies kategoriju:
Rādīt informāciju: Ziņas Foto ziņas Preses relīzes Tirgus ziņas Intervijas
ARTA: ir iespēja ieņemt papildus 9.4 miljonus latu 2011.gada budžetā
Autors: Solvita Barkāne, 15/07/2010 13:38

„Viena no reālām iespējām, kā palielināt valsts budžeta ienākumus 2011.gadā par 9.4 miljoniem latu,  nepaaugstinot nodokļu slogu valstī, ir legālu alkoholisko dzērienu akcīzes nodokļa samazināšana un mērķtiecīga valsts rīcības programma alkohola pelēkā tirgus apkarošanā”, pauž legālo alkoholisko dzērienu nozares uzņēmumu pārstāvji no apvienības ARTA (Alkohola ražotāju un tirgotāju apvienība).

Tikšanās laikā ar premjerministru Valdi Dombrovski šonedēļ, ARTA pārstāvji norādīja,  ka paralēli nodokļu politikas pārskatīšanai ļoti būtiska ir organizēta tiesībsargājošo iestāžu pretdarbība kontrabandas alkohola un brūvējuma tirgotājiem. „Ir jārada nosacījumi un sitūācija, kad risks nodarboties ar nelegālu dzērienu tirdzniecību kļūst tik augsts, ka pat potenciālā peļņa to neatsver”, uzskata ARTA biedri.

Pēc apvienības ARTA aprēķiniem, legālo stipro alkoholisko dzērienu un vīna akcīzes nodokļa samazinājums par 20% pie pašreizējās pirktspējas un mērķtiecīgas nelegālā tirgus apkarošanas programmas - samazinot tā daļu no pašreizējiem 40% līdz 20%, dotu ieņēmumus valsts budžetam 9.4 miljonus latu apmērā.

„Alkohola akcīzes līmenis Latvijā pēc vairākkārtējiem paaugstinājumiem 2009. un 2010.gadā ir vidējā Eiropas savienības līmenī, iedzīvotāju pirktspēja gan tikai 40% no vidējās Eiropā.  Savukārt nelegālā alkohola tirgus pusotra gada laikā daļa pieaugusi par vismaz 20%. Esam aprēķinājuši, ka akcīzes samazināšana kopā ar nelegālā tirgus apkarošanas pasākumiem vairotu nodokļu ieņēmumus no alkoholiskajiem dzērieniem (izņemot alu) par vidēji 12%, salīdzinot ar 2010.gada prognozējamiem ieņēmumiem un pietuvinātu tos 2008.gada līmenim”, precizē ARTA valdes loceklis, A/S „Latvijas balzāms” valdes priekšsēdētājs Kārlis Andersons.

ARTA valdes priekšsēdētājs Vitolds Bremmers norāda, ka šobrīd  uzsāktas diskusijas par 2011.gada budžeta projektu, iezīmē kārtējo subsīdiju griezumu, nekustamā īpašuma nodokļu kāpumu un samazinātā PVN atcelšanu, tādēļ vēl jo būtiskāk ir aiz poliskajām priekšvēlēšanu cīņām saredzēt valsts ekonomiskās intereses.

„ARTA biedru nostāja ir nemainīga – lai mazinātu nelegālā alkohola tirgus daļu, ir pirmkārt, nepieciešams konkrēts pasākumu kopums valsts līmenī, kuru mēs līdz šim neesam redzējuši, lai arī par to tiek runāts nupat jau gadu. Otrkārt, nelegālo tirgu var vājināt tikai konkurētspējīga legāla produkcija veikalu plauktos, Latvijas gadījumā to var panākt, samazinot akcīzi par 20% . Tāds pasākumu plāns ar pozitīvu efektu jau ticis īstenots recesijas laikā vairākās Eiropas valstīs – Maltā, Lietuvā, Somijā”, uzsver ARTA pārstāvis V.Bremmers.

KOMENTĀRI
Jūs varat pievienot savu komentāru ziņai, kas tiks nosūtīts portāla redaktoram. Ja tas saturēs aktuālu un redakcijai saistošu informāciju, ziņa tiks papildināta ar Jūsu iesūtīto komentāru un Jūs vai Jūsu norādītā persona tiksiet norādīti kā ziņas papildinājuma pirmavoti.


Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Vēlos saņemt citus jaunākos komentārus par šo rakstu, savā e-pastā!
Tava ziņa:
Uz augšu