Saturs atjaunots pirms ne vairāk kā 4 stundam
Šodien ir 2024. gada 19. aprīlis 23:33:42
Makroekonomika » Strautiņš: IKP kritums gada griezumā bijis tuvu 20%
Izvēlies kategoriju:
Rādīt informāciju: Ziņas Foto ziņas Preses relīzes Tirgus ziņas Intervijas
Strautiņš: IKP kritums gada griezumā bijis tuvu 20%
Autors: Pēteris Strautiņš / DnB Nord, BNA, 09/11/2009 16:17

Izziņotie 2009. gada 3. ceturkšņa IKP dati ir labāki, nekā analītiķi prognozēja, – tika gaidīts, ka IKP kritums gada griezumā bijis tuvu 20%. Domājams, ka sākotnējais novērtējums tomēr tiks nedaudz pārskatīts virzienā uz leju. Šķiet maz ticams, ka kopprodukts 3. ceturksnī pret iepriekšējo ceturksni samazinājies tikai nedaudz vairāk kā par procentu, jo nav šaubu, ka ir strauji krities valdības un privātais patēriņš, kamēr eksports, izņemot septembri, audzis ļoti nedroši. Arī par investīcijām lielas cerības lolot nevar, norāda DnB NORD Bankas ekonomikas eksperts Pēteris Strautiņš.

Taču šā gada pirmajos divos ceturkšņos CSP sākotnējie vērtējumi izrādījušies izcili precīzi. Ir arī vismaz viens faktors, kas varētu virzīt korekciju virzienā uz augšu, - iespējams, uzņēmumu laikus neiesūtītu datu dēļ septembrī rūpniecības izlaide patiesībā bijusi lielāka nekā pašreiz pieejamajos datos.

Tāpēc pieaug cerības, ka nevienā ceturksnī IKP kritums gada griezumā nepārsniegs 20%, kas radītu mūsu valstij sliktu publicitāti. Nav šaubu, ka 4. ceturkšņa dati būs daudz labāki gada griezumā, jo pērn šajā laikā sākās ekonomikas straujākās lejupslīdes fāze. Nevar izslēgt varbūtību, ka 4. ceturksnī sezonāli izlīdzinātais IKP būs nedaudz pieaudzis attiecībā pret 3. ceturksni, - tas ir optimistiski, bet nav neiespējami.
KOMENTĀRI
Jūs varat pievienot savu komentāru ziņai, kas tiks nosūtīts portāla redaktoram. Ja tas saturēs aktuālu un redakcijai saistošu informāciju, ziņa tiks papildināta ar Jūsu iesūtīto komentāru un Jūs vai Jūsu norādītā persona tiksiet norādīti kā ziņas papildinājuma pirmavoti.


Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Vēlos saņemt citus jaunākos komentārus par šo rakstu, savā e-pastā!
Tava ziņa:
Uz augšu