Saturs atjaunots pirms ne vairāk kā 15 minūtēm
Šodien ir 2024. gada 25. aprīlis 12:15:04
Makroekonomika » Oktobrī palielinājušās vidējās cenas sērijveida dzīvokļiem
Izvēlies kategoriju:
Rādīt informāciju: Ziņas Foto ziņas Preses relīzes Tirgus ziņas Intervijas
Oktobrī palielinājušās vidējās cenas sērijveida dzīvokļiem
Autors: Solvita Barkāne, 29/10/2009 14:52

Dzīvokļu vidējās cenas Rīgas sērijveida mājās oktobrī ir palielinājušās. Ja septembrī tās bija 480 eiro līmenī par kvm, tad pašlaik reti kāds labs piedāvājums mēdz būt lētāks par 520-550 Eiro par kvm. Augstāka cena iespējama tikai par objektu ar zināmām konkurences priekšrocībām – patiesi labs eiroremonts, iebūvēta virtuve un sadzīves tehnika, kuru gatavi atstāt pircējiem iepriekšējie īpašnieki, pašas mājas prestižs un tās veiksmīga atrašanās vieta, informē starptautiskā kompānija NIRA Fonds.
 
Pircējus visvairāk interesē Rīgas mikrorajoni Purvciems, Teika, Pļavnieki un Zolitūde. Pilsētas vispieprasītāko tipveida daudzdzīvokļu projektu augšgalā ir 119.sērijas mājas. Tālāk, līdz ar popularitātes pazemināšanos, seko 104., 103.sērija, Brežņeva laika ķieģeļu mājas, 467., 602.sērija, „hruščovkas”, „lietuviešu” projekts. Šo rangu tabulu noslēdz tā saucamie mazģimeņu un mazgabarītu projekti. Tajos dzīvokļi ar platību aptuveni 18 kv.m, dušas kabīni un koplietošanas virtuvi. Šādi varianti tiek piedāvāti lētāk kā par 350 Eiro par kvm.

Taču, neraugoties uz cenu stabilizācijas iezīmēm, tipveida dzīvokļu pirkšanas-pārdošanas tirgū īpaša aktivizēšanās pagaidām nav novērojama. Statistikas dati liecina par to, ka darījumu skaits ar tipveida dzīvokļiem oktobrī palicis praktiski tajā pašā līmenī, kā jūlijā-septembrī.

NIRA Fonds speciālistu veiktā darījumu analīze apliecināja, ka biežāk tiek iegādāti un pārdoti sērijveida dzīvokļi, kuriem nav nekādu apgrūtinājumu. Bet tos, kuru pirkumam 2004.-2007. gados bija noformēts hipotekārais kredīts, pērk retāk. Tas ir izskaidrojams ar to, ka ķīlas apjoms visbiežāk ir lielāks par šībrīža attiecīgā mājokļa tirgus cenu.

Tāpat ir parādījuusies jauna tendence mājokļu tirgū – darījumu skaita pieaugums, kuros tiek pirkti un pārdoti vairāki īpašumi vienlaicīgi. „Cilvēki vēlas pārdot savu nekustamo īpašumu un pārcelties uz jaunu. Pērkamā dzīvokļa īpašnieks par saņemamo naudu vienlaicīgi piemeklē sev mājokli vietā utt.,” paskaidro NIRA Fonds valdes locekle Jevgēnija Markova-Krūmiņa. Šie darījumi pārsvarā notiek bez kredītiem. Turklāt cilvēki pirkuma noformēšanas gaitā cenšas ietaupīt absolūti uz visu: uz notāriem, juristiem, neatver bankas darījuma kontu u.c.

Situācija ekskluzīvo mājokļu un dzīvokļu tirgū Rīgas centrā praktiski nav mainījusies. Par elitārajiem dzīvokļiem pieprasāmās cenas reti pārsniedz 5000 eiro par kv.m. Bet pirkumi notiek vidēji 2000-2500 eiro robežās par kvm. Galvaspilsētas centrā pieprasīti ir dzīvokļi par 800-1000 eiro kvm.

Centra dzīvokļu pircēji, arvien biežāk uzdod jautājumu: kas apsaimnieko viņiem iepatikušos daudzdzīvokļu māju. Viņus neinteresē, vai tas ir pašvaldības vai privātais uzņēmums, bet tikai tas, cik finansiāli stabils  ir konkrētais uzņēmums. 

Jauno projektu piedāvājuma apjoms un cenas palikušas stabilas - 800-1000 eiro par kvm. Tā kā trūkst iespējas tālākai cenu pazemināšanai (hipotekāro kredītu apjoms visbiežāk ir lielāks par šībrīža tirgus cenu), dažu projektu īpašnieki arvien aktīvāk virza viņiem esošos dzīvokļus īres tirgū, vai arī piedāvā izīrēt dzīvokli ar turpmākā izpirkuma tiesībām  30-40 gadu laikā.

Dzīvokļu īre Rīgas centrā kļuvusi nedaudz lētāka - 6,50-7,50 eiro par kvm. Pastāv piedāvājumi arī par zemākām cenām: likme atkarīga no tā, cik skaudri īpašniekam ir nepieciešams nodrošināt finanšu līdzekļu apgrozījumu. Mikrorajonos dzīvokļi tiek izīrēti par 2,50-3,50 eiro par kvm.

Īpaši pieminēšanas vērts ir Jūrmalas mājokļu īres tirgus. Piedāvājuma apjoms dažādos tā segmentos, salīdzinājumā ar vasaras mēnešiem, samazinājies par 30-40%. Bet īres likmes dzīvokļiem un mājām pazeminājušās gandrīz 2,5-3 reizes.

Komercplatību īres cenas B klases biroju telpām svārstās no 4-6 eiro par kvm, tirdzniecības platībām Rīgas galveno tirdzniecības ielu pievilcīgajās vietās - 10-12 eiro par kvm.

Pārsvarā tirdzniecības telpu īpašnieki cenšas nefiksēt likmes uz ilgstošu termiņu. Maksimālais, uz gadu vai diviem. Gaida labākus laikus. NIRA Fonds eksperti arī prognozē, ka pozitīvā dinamika mazumtirdzniecībā izpaudīsies tuvākā pusgada-gada laikā. Un, ja telpu īpašnieki iznomās telpas uz ilgāku termiņu par minimālu nomas maksu, tad tie riskē ievērojami pagarināt sev krīzi.

Tāpēc, ņemot vērā īstermiņa līgumus, jau 2010.gada rudenī centrālajām Rīgas tirdzniecības ielām varētu velties pāri jauns nomnieku rotācijas vilnis. Tiem, kuri pašlaik nomā telpas šajās vietās, būs vai nu jāaiziet, vai jāpiekrīt likmju paaugstinājumam.

Potenciālajiem nomniekiem NIRA Fonds iesaka rūpīgāk izvēlēties sava veikala/kafejnīcas atrašanās vietu, ņemot vērā nomas tirgus  attīstības iespējamās perspektīvas tuvāko divu-triju gadu laikā.

KOMENTĀRI
Jūs varat pievienot savu komentāru ziņai, kas tiks nosūtīts portāla redaktoram. Ja tas saturēs aktuālu un redakcijai saistošu informāciju, ziņa tiks papildināta ar Jūsu iesūtīto komentāru un Jūs vai Jūsu norādītā persona tiksiet norādīti kā ziņas papildinājuma pirmavoti.


Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Vēlos saņemt citus jaunākos komentārus par šo rakstu, savā e-pastā!
Tava ziņa:
Uz augšu