Saturs atjaunots pirms ne vairāk kā 4 stundam
Šodien ir 2024. gada 16. aprīlis 19:35:53
Makroekonomika » Palielinās akcīzes nodokli vīnam un cigaretēm
Izvēlies kategoriju:
Rādīt informāciju: Ziņas Foto ziņas Preses relīzes Tirgus ziņas Intervijas
Palielinās akcīzes nodokli vīnam un cigaretēm
Autors: Solvita Barkāne, 23/10/2009 16:55

Tiks palielināts akcīzes nodoklis vīnam, raudzētajiem dzērieniem un starpproduktiem ar absolūtā spirta saturu līdz 15 tilp.%, kā arī tiks ieviests minimālais akcīzes nodokļa līmenis 48 latu apmērā par 1000 cigaretēm.

Sākot ar 2010. gada 1. februāri tiks palielināts akcīzes nodoklis vīnam un raudzētajiem dzērieniem no 40 līdz 45 latiem (par 100 litriem) jeb par 12.5% un starpproduktiem ar absolūtā spirta saturu līdz 15 tilp.% (ieskaitot) no 42 līdz 45 latiem (par 100 litriem) jeb par 7,1%.

FM aprēķini liecina, ka akcīzes nodokļa palielinājums par vīna 700 mililitru tilpuma pudeli veidos  4 santīmus, savukārt starpproduktiem akcīzes nodokļa palielinājums par 700 mililitru tilpuma pudeli veidos 2 santīmus. 

No akcīzes nodokļa paaugstināšanas minētajiem dzērieniem valsts budžetā nākamgad plānots iekasēt papildu 600 tūkstošus latu. Šajā aprēķinā ņemts vērā tas, ka cenas paaugstināšanās un citu faktoru ietekmē alkoholisko dzērienu patēriņš nākamgad, salīdzinot ar 2009. gadu, varētu samazināties. Prognozēts, ka vīna un raudzēto dzērienu patēriņš varētu sarukt par 20%, bet starpproduktu ar absolūtā spirta saturu līdz 15 tilp.% patēriņš – par 10–15%.

Palielinoties akcīzes nodokļa likmei, attiecīgo alkoholisko dzērienu tirdzniecībā iesaistītajiem komersantiem būs jāveic inventarizācija, lai aprēķinātu papildus maksājamo akcīzes nodokļa summu.

Ieviešot minimālo akcīzes nodokļa līmeni 48 latu apmērā par 1000 cigaretēm, to cigarešu paciņu (ar 20 cigaretēm), kuru cena šobrīd mazumtirdzniecībā nepārsniedz 1 latu 48 santīmus varētu palielināties par 1–17 santīmiem atkarībā no līdzšinējās cenas.

Pēc pēdējiem pieejamiem datiem par šā gada pirmajiem deviņiem mēnešiem papildu ieņēmumi no minimālā akcīzes līmeņa ieviešanas cigaretēm valsts budžetā nākamgad varētu sasniegt 6,5 miljonus latu.

Tāpat ar nākamā gada 1. aprīli komersantiem, piemērojot atlikto akcīzes nodokļa maksāšanas režīmu, akcīzes preču nosūtīšanai būs jāizmanto e-AAD (elektroniskais administratīvais pavaddokuments). Tas būs iesniedzams nosūtītāja dalībvalsts kompetentajām iestādēm, izmantojot datorizētu Akcīzes preču pārvietošanas un kontroles sistēmu (EMCS). Atbilstoši likumprojektam ir precizētas arī normas par akcīzes preču pārvietošanu, piemērojot atlikto akcīzes nodokļa maksāšanu datorizētās sistēmas ietvaros, jo šajā gadījumā papīra administratīvā dokumenta vietā izmanto e-AAD.

Arī akcīzes nodokļa markas varēs iegādāties ne tikai importētājs un noliktavas turētājs, bet arī Latvijā reģistrēts nosūtītājs vai saņēmējs. Tātad minētās personas turpmāk varēs arī noteikt maksimālo mazumtirdzniecības cenu cigaretēm.

KOMENTĀRI
Jūs varat pievienot savu komentāru ziņai, kas tiks nosūtīts portāla redaktoram. Ja tas saturēs aktuālu un redakcijai saistošu informāciju, ziņa tiks papildināta ar Jūsu iesūtīto komentāru un Jūs vai Jūsu norādītā persona tiksiet norādīti kā ziņas papildinājuma pirmavoti.


Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Vēlos saņemt citus jaunākos komentārus par šo rakstu, savā e-pastā!
Tava ziņa:
Uz augšu