Saturs atjaunots pirms ne vairāk kā 15 minūtēm
Šodien ir 2024. gada 20. aprīlis 09:35:03
Makroekonomika » Nelegālā imigrācija pieaug
Izvēlies kategoriju:
Rādīt informāciju: Ziņas Foto ziņas Preses relīzes Tirgus ziņas Intervijas
Nelegālā imigrācija pieaug
Autors: Solvita Barkāne, 16/10/2009 09:52

2009.gada 9 mēnešos Valsts robežsardzes amatpersonas aizturējušas 98 pārkāpējus, kas nelikumīgi šķērsojuši valsts robežu gan pa „zaļo" robežu, izvairoties no robežpārbaudēm, gan uzrādot viltotus ceļošanas dokumentus.

Aizturēto nelikumīgo valsts robežas šķērsotāju skaits teju sasniegs pagājušā gada rādītājus. Arī valsts iekšienē par nelikumīgu uzturēšanos Latvijā Valsts robežsardze šā gada septembrī ir aizturējusi 27 trešo valstu pilsoņi, bet kopš gada sākuma - jau 432 trešo valstu pilsoņus, kas nelikumīgi uzturas vai pārkāpj uzturēšanās nosacījumus Latvijā.

Īpaši jāatzīmē, ka pieaudzis to personu skaits, kurus robežsargi konstatē vispār bez ceļošanas dokumentiem, tā piemēram, šā gada 13.oktobrī Valsts robežsardzes Rīgas pārvaldes Lidostas „Rīga" robežkontroles punkta amatpersonas konstatējušas 9 Afganistānas pilsoņus, kuri Latvijā ieradušies no Dušanbe bez ceļošanas dokumentiem un ieceļošanas vīzām. Pašreiz gan personas izvietotas Rīgas pārvaldes aizturēto ārzemnieku izmitināšanas centrā „Olaine", bet tuvākajā laikā tiks izraidītas no Latvijas.

Jāatzīst, ka nelegālo imigrantu vēlme jebkādā veidā ieceļot Šengenas zonā aizvien pieaug. Savu mērķu sasniegšanai viņi mēģina, gan apiet robežkontroles punktus, tādejādi nelikumīgi šķērsojot „zaļo" robežu, gan izmantot viltotus ceļošanas dokumentus, tajā skaitā arī viltotas citu Šengenas zonas valstu uzturēšanās atļaujas un vīzas. Šogad robežsargi ir aizturējuši 22 trešo valstu pilsoņus, kuri pamanījušies apiet robežkontroles punktus, lai iekļūtu Latvijā. To starpā ir Ēģiptes, Baltkrievijas, Sīrijas, Bangladešas, Krievijas, Azerbaidžānas, Šrilankas un Pakistānas pilsoņi.

Lai arī Krimināllikumā paredzētais sods par dokumenta viltošanu, realizāciju vai izmantošanu ir brīvības atņemšana uz laiku līdz diviem gadiem, arests, piespiedu darbs vai naudas sods līdz četrdesmit minimālajām mēnešalgām, tas nebiedē trešo valstu pilsoņus izmantot viltotus ceļošanas dokumentus, uzturēšanās atļaujas vai vīzas, lai tomēr iekļūtu Šengenas teritorijā. Deviņu mēnešu periodā robežsargi par viltotu dokumentu izmantošanu ir aizturējuši jau 76 personas, ja salīdzinoši pērnā gada visā garumā šādas personas bija tikai 53.

KOMENTĀRI
Jūs varat pievienot savu komentāru ziņai, kas tiks nosūtīts portāla redaktoram. Ja tas saturēs aktuālu un redakcijai saistošu informāciju, ziņa tiks papildināta ar Jūsu iesūtīto komentāru un Jūs vai Jūsu norādītā persona tiksiet norādīti kā ziņas papildinājuma pirmavoti.


Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Vēlos saņemt citus jaunākos komentārus par šo rakstu, savā e-pastā!
Tava ziņa:
Uz augšu