Saturs atjaunots pirms ne vairāk kā 4 stundam
Šodien ir 2024. gada 24. aprīlis 08:10:51
Makroekonomika » SEB Banka: Patēriņš un pirktspēja turpina samazināties
Izvēlies kategoriju:
Rādīt informāciju: Ziņas Foto ziņas Preses relīzes Tirgus ziņas Intervijas
SEB Banka: Patēriņš un pirktspēja turpina samazināties
Autors: Dainis Gašpuitis; BNA, 12/10/2009 15:14

Ārējā tirdzniecībā turpinās līdzšinējās tendences, kas gada griezumā uzrāda kritumu gan eksportā, gan importā, taču neuzrāda krasas svārstības salīdzinājumā ar iepriekšējo periodu. Eksporta apjomu samazinājums joprojām ir lēnāks par importa kritumu, kas ir ļāvis mazināt tirdzniecības bilances negatīvo bilanci. Tā augustā eksports, salīdzinājumā ar 2008. gada augustu, krities par 27%, bet imports par 42.1%. Savukārt tirdzniecības iztrūkums augustā bija 81.1 miljoni latu. Šā gada astoņos mēnešos eksporta apjoms bija 2183.9 milj. latu jeb par 26.5% mazāk, bet importa apjoms veidoja 2990.1 milj. latu, kas ir par 41.1% mazāk nekā gadu iepriekš, norāda SEB Bankas speciālists Dainis Gašpuitis.

Patēriņš un pirktspēja turpina samazināties, kas ir un būs viens no faktoriem, lai imports uz šo preču ievešanas rēķina turpinātu samazināties. Tomēr tas nebūs noteicošais faktors, jo patēriņa preces aizņem vien ap trešdaļu no visām importējamām precēm. Kā rāda importa faktiskā apjoma izmaiņas salīdzinājumā ar iepriekšējo periodu, tas stabilizējas un visticamāk vairs būtiski nekritīsies. Rūpniecība sāk uzrādīt stabilizāciju, atsevišķos sektoros parādās aktivitātes pieaugums, kam ir un būs lielāka ietekme uz importa rādītājiem. Līdz ar eksporta pieaugumu, arī imports pieaugs. Tāpat importa apjomu izmaiņas vidējā termiņā būs atkarīgas no importējamo preču, resursu cenu dinamikas, kas visticamāk pieaugs, līdzko būs pārliecinošāki signāli pasaules ekonomikas izaugsmes atsākšanos.

Nākamajos mēnešos arī eksportā būs vērojams kritums gada izteiksmē, kas varētu pierimt un sākt uzrādīt pozitīvus signālus uz gada beigām. Eksportam ir pamats uzrādīt labākus rādītājus par importu. Taču tas būs atkarīgs no valdību turpmākās fiskālās politikas un patēriņa atdzīvošanos Latvijas nozīmīgākajos ārējos tirgos. Eksporta kritumu ietekmē arī eksportējamo preču cenu kritums. Liela ietekme uz eksportu būs kopējam Latvijas tēlam un spējai sabalansēt valsts finanses un atjaunot uzticību tirdzniecības partneru, investoru un reitingu aģentūru acīs.

Eksportspējas un eksporta apjomu palielināšana tuvākajā laikā būs ļoti nozīmīgs uzdevums, no kā būs atkarīga ekonomikas stabilizēšanās un turpmākā izaugsmes. Tas, ka darba ir ļoti daudz, norāda Latvijas eksporta mazie apjomi salīdzinājumā pat uz Lietuvas un Igaunijas fona. Latvijas eksports šā gada septiņos mēnešos veidoja vien 40% no Lietuvas eksporta apjoma un 75% no Igaunijas eksporta vērtības.
KOMENTĀRI
Jūs varat pievienot savu komentāru ziņai, kas tiks nosūtīts portāla redaktoram. Ja tas saturēs aktuālu un redakcijai saistošu informāciju, ziņa tiks papildināta ar Jūsu iesūtīto komentāru un Jūs vai Jūsu norādītā persona tiksiet norādīti kā ziņas papildinājuma pirmavoti.


Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Vēlos saņemt citus jaunākos komentārus par šo rakstu, savā e-pastā!
Tava ziņa:
Uz augšu