Saturs atjaunots pirms ne vairāk kā 4 stundam
Šodien ir 2024. gada 4. maijs 01:29:26
Pasaule » Valsts augu aizsardzības dienests informē – priežu koksnes nematode konstatēta arī Spānijā
Izvēlies kategoriju:
Rādīt informāciju: Ziņas Foto ziņas Preses relīzes Tirgus ziņas Intervijas
Valsts augu aizsardzības dienests informē – priežu koksnes nematode konstatēta arī Spānijā
Autors: Ilona Krastiņa, 04/12/2008 16:45

Spānijā pirmo reizi konstatēta priežu koksnes nematode - bīstams augu karantīnas organisms, kas izraisa skujkoku masveida bojā eju. Lielākais risks ievest valstī priežu koksnes nematodi ir ar koksni vai koksnes iepakojamo materiālu.

Līdz šim vienīgā valsts Eiropas Savienībā (ES), kurā bija konstatēts šis ļoti bīstamais augu karantīnas organisms, bija Portugāle. Kopš 1999.gada, kad Portugālē priežu koksnes nematode tika konstatēta pirmo reizi, tika veikti ļoti stingri fitosanitārie pasākumi, izzāģējot un sadedzinot invadētos kokus. Šajā periodā ir izzāģēti vairāki desmiti tūkstoši hektāri meža, tomēr 2008.gadā priežu koksnes nematode konstatēta jau visā Portugāles teritorijā.

2008.gadā Spānijā tika konstatēts pirmais priežu koksnes nematodes atklāšanas gadījums. Kaitēklis konstatēts 12,5 km attālumā no kokzāģētavas, kurā apstrādāta no Portugāles ievestā priežu koksne. Invadētais koks un pārējās priedes 20 m rādiusā ir izzāģētas un sadedzinātas. Ap perēkli noteikta buferzona 20 km rādiusā. Piemēroti arī citi nepieciešamie piesardzības pasākumi.

Izvedot preces no Portugāles uz citām ES dalībvalstīm, koksnes iepakojamajam materiālam un dažādiem koksnes izstrādājumiem jābūt veiktai atbilstošai termiskai apstrādei vai fumigācijai un tiem jābūt atbilstoši marķētiem, vai arī jābūt pievienotai augu pasei par prasību izpildi. Pastiprināta uzmanība jāpievērš koksnes iepakojamam materiālam, kas tiek izmantots kravu pārvadājumiem no Portugāles uz Latviju.

Lai aizsargātu kopīgo Latvijas bagātību – mežus, VAAD aicina uzņēmējus, kas ieved produkciju no Portugāles, izmantojot koksnes iepakojamo materiālu (paliktņus, kastes, kabeļspoles utml.), informēt VAAD, lai inspektori varētu noņemt paraugus laboratoriskajai testēšanai. Paraugu ņemšana un testēšana ir bez maksas.

VAAD kopš 2001.gada veic regulāras pārbaudes meža audzēs, kā arī pārbauda eksportam paredzētos zāģmateriālus un no trešajām valstīm ievesto koksnes iepakojamo materiālu, ņemot paraugus laboratoriskajai testēšanai. Līdz šim priežu koksnes nematode pārbaudēs nav konstatēta.

Priežu koksnes nematode ir 0,5-1,01 mm neliels veltņtārps. Tās dzīves cikls cieši saistīts ar koksngraužiem jeb ūsaiņiem (Monochamus spp.), kas barojas ar koku mizu un kalpo par priežu nematodes pārnēsātājiem no koka uz koku, tādejādi izplatot šo karantīnas organismu. Pilnīga koka bojāeja labvēlīgos apstākļos novērojama pat divu nedēļu laikā no redzamo simptomu parādīšanās. Ārēji redzamas pazīmes ir skuju dzeltēšana.


Informāciju sagatavoja:
Ilona Krastiņa
Valsts augu aizsardzības dienesta
Sabiedrisko attiecību speciāliste
Tālrunis: 67550936
E-pasts: ilona.krastina@vaad.gov.lv

KOMENTĀRI
Jūs varat pievienot savu komentāru ziņai, kas tiks nosūtīts portāla redaktoram. Ja tas saturēs aktuālu un redakcijai saistošu informāciju, ziņa tiks papildināta ar Jūsu iesūtīto komentāru un Jūs vai Jūsu norādītā persona tiksiet norādīti kā ziņas papildinājuma pirmavoti.


Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Vēlos saņemt citus jaunākos komentārus par šo rakstu, savā e-pastā!
Tava ziņa:
Uz augšu