Saturs atjaunots pirms ne vairāk kā 15 minūtēm
Šodien ir 2024. gada 2. maijs 13:50:50
Kultūra » Rīgas Kinostudija aicina pievērsties budžeta līdzekļu sadalei kino nozarē
Izvēlies kategoriju:
Rādīt informāciju: Ziņas Foto ziņas Preses relīzes Tirgus ziņas Intervijas
Rīgas Kinostudija aicina pievērsties budžeta līdzekļu sadalei kino nozarē
Autors: Laima Paula, 16/09/2008 12:14

„Radošā apvienība „Rīgas Kinostudija”” šodien nosūtījusi vēstules augstākajām valsts amatpersonām – Valsts prezidentam Valdim Zatleram, Saeimas priekšsēdētājam Gundaram Daudzem un Ministru prezidentam Ivaram Godmanim, – aicinot pievērst pastiprinātu uzmanību valsts aģentūras „Nacionālais kino centrs” darbībai un jo īpaši šīs iestādes aktivitātēm kino nozares attīstībai paredzēto valsts budžeta līdzekļu sadalē, informē „Radošā apvienība „Rīgas Kinostudija”” valdes loceklis Vents Horsts.

„Rīgas Kinostudija” pēdējo mēnešu laikā vairākkārt vērsusies šai jautājumā pie atbildīgajām iestādēm, tomēr līdz šim nav manāmas būtiskas izmaiņas nozares pārraudzīšanā, tādēļ pievērst uzmanību kino līdzekļu sadalei kinostudija aicina arī valsts augstākās amatpersonas.

Pēc „Rīgas Kinostudijas” rīcībā esošās informācijas, šī iestāde, kuras pārziņā ir valsts finansējuma sadale kino nozares atbalstam, pieņēmusi virkni likumdošanai un labai pārvaldības praksei neatbilstošu lēmumu 2008. gada finansējuma sadalē.

„Rīgas Kinostudijas” valdes loceklis Vents Horsts uzsver: „Šai gadījumā mēs nerunājam par privāti organizētiem konkursiem vai līdzekļu piešķiršanu – te ir runa par valsts budžetu un jo īpaši šībrīža ekonomiskajā situācijā ir bezatbildīgi un tuvredzīgi līdzekļu sadalē ievērot absolūtu nesistemātiskumu un necaurspīdīgumu, pieņemt lēmumus, kas ir pretrunā ar pašu noteiktajām vadlīnijām un nesniegt pietiekamu informāciju par procesa norisi projektu iesniedzējiem.”

Šī gada martā „Nacionālais kino centrs” izsludināja projektu konkursu, kura ietvaros bija paredzēts sadalīt no valsts budžeta piešķirtos 2,11 miljonus latu ar mērķi veicināt kino nozares attīstību, jaunu projektu īstenošanu utt. Konkursa nolikumā bija noteikts, ka minētā summa sadalāma šādās proporcijās – 59% spēlfilmām, 23% animācijas filmām un 18% dokumentālajām filmām.

Tomēr, konkursa dalībniekiem vēlāk iepazīstoties ar konkursa kārtībā atbalstītajiem projektiem un tiem piešķirtajiem līdzekļiem, atklājās, ka „Nacionālais kino centrs” nav ievērojis pats savu noteikto kārtību un patvaļīgi veicis valsts finansējuma pārdali.

Tā kā mākslā, tostarp kino, tieši rezultāts ir būtiskākais rādītājs, kinostudija cer, ka pēc tiesisko jautājumu atrisināšanas turpināsies diskusija par kvalitāti un tās kritērijiem, kas ilgtermiņā veicinās kino nozares attīstību Latvijā.
KOMENTĀRI
Jūs varat pievienot savu komentāru ziņai, kas tiks nosūtīts portāla redaktoram. Ja tas saturēs aktuālu un redakcijai saistošu informāciju, ziņa tiks papildināta ar Jūsu iesūtīto komentāru un Jūs vai Jūsu norādītā persona tiksiet norādīti kā ziņas papildinājuma pirmavoti.


Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Vēlos saņemt citus jaunākos komentārus par šo rakstu, savā e-pastā!
Tava ziņa:
Uz augšu